KERKELIJK ENGAGEMENT IN DE STRIJD TEGEN SEKSUEEL MISBRUIK IN PASTORALE RELATIES

In de nasleep van de Dutroux-crisis en in het bijzonder sinds de parlementaire commissie van 2010-2011, heeft de Kerk in ons land tal van stappen gezet om seksueel misbruik in pastorale relaties te erkennen, mee te helpen aan heling en er alles aan te doen om nieuw misbruik te voorkomen.

Een overzicht van de belangrijkste initiatieven tussen 1997 en 2023 vindt u via https://www.kerknet.be/sites/default/files/20231128_Wat%20doet%20de%20Kerk%20voor%20slachtoffers%20seksueel%20misbruik%201997-2023.pdf alle informatie over de inzet van onze Kerk in de strijd tegen seksueel misbruik in pastorale relaties wordt geactualiseerd samengebracht op deze pagina https://www.kerknet.be/bisschoppenconferentie/informatie/over-seksueel-misbruik-de-kerk-misbruik-melden .

Naar aanleiding van de Canvas-reeks Godvergeten, zijn parlementaire commissies opgericht in het Federale en Vlaamse parlement. De Kerk verleent haar volle medewerking en kerkelijke verantwoordelijken zullen na Nieuwjaar in deze commissies gehoord worden. Naast evaluatie van het beleid tot op heden, zal ook bekeken worden of er extra stappen kunnen gezet worden. De Kerk zal alvast volgende voorstellen overmaken aan de commissies:
– bijdragen aan onkosten psychologische hulp slachtoffers;
– meewerken aan 18 november als internationale dag voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en misbruik;
– oprichten van zelfhulpgroepen/lotgenotengroepen met externe professionele begeleiding;
– al wie een pastorale benoeming heeft, dient voortaan om de 5 jaar een bewijs van goed gedrag en zeden voor te leggen en niet enkel meer bij aanvang van de benoeming;
– tijdens het pastorale bezoek van de Paus aan ons land in 2024 wordt een ontmoeting met slachtoffers voorzien;
– de herinneringbeeldjes seksueel misbruik die eerder zijn onthuld in Koekelberg, Brugge en Antwerpen worden meer centraal geplaatst en bidprentjes worden voorzien.

In interviews op zondag 17 december 2023 ging Mgr. Luc Terlinden eveneens in op de strijd tegen seksueel misbruik in pastorale relaties. Interview in de krant De Zondag (https://www.dezondag.be/actua/maatschappij/aartsbisschop-luc-terlinden-het-is-schandalig-dat-vangheluwe-nog-bisschop-is/) en interview op RTL-TVI (https://www.rtl.be/page-videos/monseigneur-luc-terlinden/2023-12-17/video/618778).

Plaats een reactie