KAPEL VAN ONZE-LIEVE-VROUW VAN BIJSTAND

De kapel, gebouwd rond 1900, had heel wat te lijden onder het geweld van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werd deze kapel volledig hersteld. Een tweede restauratie werd door het gemeentebestuur van Glabbeek uitgevoerd in 2008 en 2009. De kerkfabriek van Bunsbeek kocht een eenvoudige keramieken kruisweg ter vervanging van de vroegere houten kruisweg, waarvan 2 staties ontbraken. Op voorstel van Edmond Denruyter, voorzitter van de Heemkundige Kring van Glabbeek, werden de ex voto’s bewaard in deze kapel in het jaar 2021. De ex voto’s werden in twee groepen aan beide zijden van het altaar aan de muur bevestigd en beschermd met een plexiplaat. Op deze platen werd het logo van de HKG en een foto van de oude kapel gezet. Deze wijkkapel met torentje en klok boven de ingangsdeur, ligt in Boeslinter op de hoek van de Kapelstraat. De kapel is dagelijks open. Ze wordt elke morgen opengesloten en ’s avonds dichtgedaan door Marie-José Depré. Heel wat bezoekers maken daarvan gebruik om even te komen verpozen en te bidden. Bezoekers kunnen er een kaarsje aansteken ter ere van Moeder Maria. Naast de kapel werd er tijdens de laatste restauratie van 2009 door de gemeente een grote zitbank geplaatst. Deze zitbank mag een echte ontmoetingsplaats genoemd worden. Regelmatig zitten er mensen samen om een babbeltje te doen.

Maandag 6 mei 2024, de eerste kruisdag, was er een eucharistieviering, voorgegaan door pastoor Luc Thiry. Voor de viering werd het rozenhoedje voorgebeden door Bernadette Frantsen. Tijdens de viering brachten Avelien Vandenput en Liesbeth Van Hemelen twee prachtige Marialiederen. Na de viering, konden diegenen die dit wensten, de relikwie van Onze-Lieve-Vrouw vereren. Bij het verlaten van de kapel kregen alle aanwezigen een kaars om het licht van Moeder Maria mee naar huis te nemen. Het aantal aanwezigen gaf ons de boodschap om deze kruisdagen zeker in ere te houden, ook in de toekomst! Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, bid voor ons.

Een gedachte over “KAPEL VAN ONZE-LIEVE-VROUW VAN BIJSTAND

  1. Tussen die twee is er nog aan gewerkt ik weet niet meer in welk jaar maar mijn nonkel. Marcel heeft dat samen met Jozef Marjaux nog gedaan op jonge leeftijd,ere wie ere toekomt

    Op vr 10 mei 2024 om 10:07 schreef Nieuws uit de parochies Attenrode,

    Like

Plaats een reactie