450 JAAR KAPEL HEINKENSBERG WERD EEN GROOT GELOOFSFEEST (deel 2)

-Processie: “Het Wonder van Wever”-
De traditie gaat terug op de bouw in 1572 van de kapel door de Spaanse generaal Vicca, als dank voor een onverhoopte overwinning op de (veel talrijker) Calvinistische troepen van Willem van Oranje.
Zo goed als ieder huis in het dorp was feestelijk versierd. Er waren enorm veel kijklustigen (1.500) toegestroomd en de processie zelf was zeer sterk uitgebouwd met 450 figuranten. Elk van de zes “kerkdorpen” van Glabbeek was prominent vertegenwoordigd: mooi versierde wagens, groepen die Bijbelse taferelen uitbeelden, vendelzwaaiers, volksdansgroepen, koren enz.
Het was een indrukwekkende manifestatie van verbondenheid.
En toen, direct nadat de processie zich in beweging had gezet, gingen de hemelsluizen open… Eén van de ergste stortregens die ik ooit heb meegemaakt. En het stopte niet. Iedereen, ook de bisschop die het Sacrament droeg, was door-en-door-nat. En het hield maar niet op. MAAR NIEMAND VERLIET DE PROCESSIE.
Het kan niet anders of velen (om niet te zeggen iedereen) moet daar wel aan gedacht hebben: wat heeft dit nog voor zin, laten we naar huis gaan of misschien ergens gaan schuilen.
Maar niemand deed het. Een geweldig staaltje van heilige dwarsdrijverij was het. Een staaltje van zelfbewust negeren van de tegenwerkende natuurelementen.
De toeschouwers (onder hun paraplu) vonden het fantastisch dat de processie gewoon dóórging. Drijfnat waren de deelnemers, maar fier en gelukkig.
Het was een overwinning die van generaal Vicca waardig.
Maria houdt dan blijkbaar de regen niet tegen. Maar wat we te zien kregen was een wonder van samenhorigheid en collectief doorzettingsvermogen.
Iedere aanwezige zal er nog jarenlang met fierheid aan terugdenken.

We houden eraan om iedereen, die op welke wijze dan ook heeft meegewerkt, van harte te danken hiervoor.

                                                       Pastoor Luc

Foto’s: Chantal De Keyzer, JaLeti Foto, Linda Celis en Diane Wustenberghs

Meer foto’s op www.kerkglabbeek.be/450jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s