PASTORIE UIT 1787 BRUIST VAN LEVEN VOOR EN DOOR DE GLABBEEKSE GELOOFSGEMEENSCHAPPEN!

Centrumfunctie gaf tweede adem aan pastorie Glabbeek

Niet alle Glabbeekse pastorieën nog langer een functie als gebouw voor de religie
Tot voor enkele jaren werd elk van de zes pastorieën binnen de gemeente bewoond door een pastoor. O.a. door de daling van het aantal priesters zijn er ondertussen drie pastorieën verkocht aan particulieren. De pastorieën van Bunsbeek, Glabbeek en Kapellen bleven het langst bewoond. De kerkfabriek van Kapellen besliste, gezien de pensionering van pastoor Berben in 2007, hun pastorie te verhuren voor privaat bewoning. De pastorie van Bunsbeek staat, sinds het overlijden van pastoor Vanderheyden eind 2014, leeg en een desaffectatie wordt onderzocht.
Kerkfabrieken beseffen dat ze geen nood meer hebben aan individuele pastorieën voor de pastoraal en doen hiermee ook hun duit in het zakje van de overheidsbesparingen.

Pastorie Glabbeek als centrale pastorie voor de federatie Glabbeek
De pastorie van Glabbeek werd door haar eigenaar, de kerkfabriek Sint-Niklaas, in overleg met pastoor Luc Thiry, de federatieploeg, de Centrale Kerkraad en het bisdom, voor gebruik als centrale pastorie bestemd. De pastorie wordt sinds 2001 niet meer bewoond door een priester, maar de woonvertrekken op het eerste verdiep werden verschillende jaren verhuurd om zo extra inkomsten te genereren en de pastorieomgeving te onderhouden. Waarschijnlijk komt er binnenkort terug bewoning op het eerste verdiep.
Voor de keuze als centrale pastorie werd er rekening gehouden met de uitstraling en de centrale ligging binnen de gemeente, het waardevolle karakter (anno 1787), de parkeermogelijkheden en het intensief gebruik. De kerkfabriek heeft de laatste jaren tevens heel wat financiële middelen en energie geïnvesteerd in dit prachtige gebouw. De middelen voor de renovatie (o.a. dak, ramen en deuren) werden grotendeels door de kerkfabriek zelf opgehoest (o.a. schenkingen, giften, erfenis) en deels mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente (zoals wettelijk voorzien is).

De pastorie van Glabbeek is de voorbije jaren spontaan uitgegroeid tot het administratief centrum van de zes parochies. Het is nu reeds de zetel, de vergaderplaats en de archiefruimte voor enkele kerkfabrieken, evenals voor de Centrale Kerkraad; de andere kerkfabrieken verhuizen binnen afzienbare tijd eveneens naar daar. Ook de archieven van de parochies zullen er voortaan bewaard worden.
De bijeenkomsten voor de kinderen van de Eerste Communiecatechese van de parochies Attenrode, Glabbeek en Zuurbemde gaan door in de pastorie. Ook de jongens en meisjes van de vormselcatechese van Attenrode, Glabbeek, Wever en Zuurbemde praten en werken er enthousiast rond geloof. Heel wat andere kerkelijke initiatieven zoals federatieploeg, parochieblad, werking Broederlijk Delen, wekelijkse permanentie, … hebben de pastorie als uitvalsbasis. Ondertussen zijn er ook enkele verenigingen, die regelmatig samenkomen op de pastorie.

Kerkfabriek maakt bouw van assistentiewoningen mee mogelijk
De kerkfabriek en de parochie Sint-Niklaas Glabbeek verkochten eind 2015 respectievelijk een weide en een oud schoolgebouw naast de pastorie aan een investeringsmaatschappij, om de bouw van 28 assistentiewoningen voor senioren op de woonzorgcampus mogelijk te maken. De bouw hiervan is onlangs gestart.

Een kerkfabriek is een openbare instelling, opgericht door de Belgische overheid en functionerend binnen de burgerlijke wetgeving, die in de eerste plaats belast is met het beheer van de middelen als “goede huisvader” voor de uitoefening van de eredienst binnen een parochie/dorp.
De kerkfabriek toont door haar inzet in onder meer bovenstaand dossier, dat ze een verantwoordelijkheid opneemt, die uitstijgt boven de haar wettelijk opgelegde taken.

De Kerkfabriek Sint-Niklaas Glabbeek

Plaats een reactie