GLABBEEKSE DELEGATIE OP CITYTRIP NAAR ROME

Tijdens onze reis naar Rome, van 10 tot 14 april 2023, brachten we (pastoor Luc, 3 catechisten en twee medereizigers) op dinsdagavond 11 april een georganiseerd bezoek aan het farmaceutisch verdeelcentrum van Sant’Egidio in de Romeinse wijk Trastevere, waar de wereldwijde organisatie in 1968 opgericht werd en haar hoofdkantoor heeft. In dit magazijn wordt momenteel farmaceutische en medische noodhulp gesorteerd en verpakt voor Oekraïne. We werden opgewacht door de Vlaamse Sophie Janssens, die woont in Rome en werkt bij Sant’Egidio.
Sant’Egidio is een organisatie die over de hele wereld behoeftigen wil bijstaan op materieel, cultureel, sociaal en humaan vlak. Ook in België is een afdeling aanwezig, en dus eveneens in Rome. De vrijwilligers die zich hier dagelijks voor inzetten, kunnen niet méér christelijk geïnspireerd zijn.
Meer informatie over de werking van deze organisatie kan u vinden op www.santegidio.be .

Na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne werd aldaar een tekort aan medische hulpmiddelen en medicijnen zichtbaar. Mensen van de organisatie Sant’Egidio ter plaatse schreeuwden om hulp en de situatie voor de plaatselijke bevolking was en is schrijnend.

Het verdeelcentrum in Rome, dat normaal mensen van Rome zelf aan medisch materiaal en aan geneesmiddelen helpt, lanceerde een oproep om medicijnen en andere medische goederen naar het centrum te brengen om te sorteren en naar hun hulpposten in Oekraïne op te sturen.

Nadat we een korte uitleg kregen door een erg geïnspireerde vrijwilligster, Erica, staken we mee de handen uit de mouwen.

Medicatie werd gesorteerd, verpakkingen en houdbaarheidsdata nauwkeurig gecontroleerd, dozen gevuld en douanepapieren opgesteld. Rolstoelen werden klaargemaakt voor gebruik, alsook ander materiaal, nuttig voor patiënten na orthopedische en andere operaties.

Er werden reeds kilo’s farmaceutische en medische producten naar het oorlogsgebied verstuurd, allemaal aan strenge en soms zelfs bijna onmogelijke eisen.
Sant’Egidio slaagt erin om, met de hulp van gewone mensen die de handen uit de mouwen steken, anderen te helpen op het moment dat velen zich terugtrekken en het een ver-van-hun-bedshow vinden. We zijn blij dat we meegenomen werden in dit verhaal en ons steentje, hoe klein ook, konden bijdragen. Vind een manier om iemand te helpen, en als dat het enige is dat je kan doen, is dat meer dan genoeg.

Na het helpen in het magazijn namen we deel aan het avondgebed in de Santa Maria kerk in dezelfde wijk. Daarna genoten we van een heerlijke maaltijd in het restaurant Trattoria de Gli Amici dat eveneens door een werkgroep van Sant’Egidio wordt uitgebaat. Hier werken mentaal minder bedeelde en minder begaafde jonge mensen samen met hun begeleiders om dit restaurant succesvol te maken, en dat is het!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s