VORMSELVIERING 2023

Op zaterdag 22 april 2023 om 10 uur vond in de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk van Kapellen-Glabbeek de vormselviering plaats van 22 meisjes en jongens uit de parochies Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek, Kapellen, Wever en Zuurbemde. Een zeer enthousiaste vormheer priester Steven Wielandts ging samen met onze Pastoor Luc deze Vormselviering voor. Het vormsel is de hernieuwing van de doopbelofte.

Sinds september 2022 waren de catechisten Erika, Ingrid, Gert en Sarah op weg gegaan met deze boeiende en leergierige meisjes en jongens. Het was een eerste catechesejaar waarin corona geen roet meer in het eten gooide. De startbijeenkomst en startviering, een aantal samenkomsten op vrijdagavond, een bezoek aan het aan Sint-Franciscus gewijde museum De Mindere in Sint-Truiden, een knutselnamiddag, waarvan een aantal werkjes werden neergezet op het kerkhof en andere werkjes werden afgegeven bij een bezoek aan de bewoners van het woonzorgcentrum, de Naamopgave en de Kruisoplegging, al deze activiteiten werden gretig bijgewoond. Het bezinningsweekend in maart in Scherpenheuvel was het hoogtepunt (waar we mochten rekenen op de ondersteuning van Liesbeth Van Hemelen).

Tijdens de vormselviering werden een aantal muzikale intermezzo’s gebracht door drie van de vormelingen en jeugdpastor Toni Berek, samen met enkele leden van het muziekgroepje Music4Faith.

In de eigenlijke Vormselritus werden de vormelingen de handen opgelegd door vormheer Steven, pastoor Luc, de catechisten, en de aanwezigen. Daarna werden ze gevormd met het H. Chrisma, onlangs gezegend door onze bisschop in de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen. Zoals olie alles doordringt en een onuitwisbaar teken achterlaat, zo wil Gods Geest ook ons doordringen en ons maken tot mensen die in warmte leven voor elkaar. Want olie geeft kracht, maakt soepel en houdt mensen in beweging. Olie wordt geperst uit de vrucht van de olijfboom, symbool van eeuwig leven. Meter en peter of andere naasten werden gevraagd om hun hand te leggen op de schouders van de vormeling. De handoplegging is door de eeuwen heen een teken van bescherming bieden, van bekommerd zijn om elkaar.

Dit was eveneens de belangrijkste boodschap die vormheer Steven aan iedereen mee gaf: zie mekaar graag!

Na de viering werden de kersvers gevormde meisjes en jongens beloond met een paar geschenkjes, werden ze gefotografeerd en konden ze daarna gevierd worden in hun families. Proficiat aan de 22 jongelingen, die door de hernieuwing van hun doopbelofte hopelijk de weg vinden naar een rijk-christelijk gevuld leven, gesterkt door de Heilige Geest.

Foto’s: Luc Vanrijkel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s