SINT-ANTONIUSVIERINGEN WORDEN ERKEND ALS IMMATERIEEL ERFGOED

Op initiatief van enkele verenigingen in Vlaanderen, waaronder ook Davidsfonds Glabbeek en de parochie Wever, werd met de ondersteuning van Vlaamse erfgoedorganisaties in oktober vorig jaar voor de vele en traditionele Sint-Antoniusvieringen die Vlaanderen rijk is, een aanvraagdossier tot erkenning als immaterieel erfgoed bij de Vlaamse overheid ingediend.

Met een erkenning willen we zo de vieringen veilig stellen en een grotere zichtbaarheid geven. Het dossier werd, eind december vorig jaar, door een commissie van experten goedgekeurd. Deze erkenningscommissie benadrukte de “sterkte” van het dossier in haar aanbeveling naar de bevoegde minister. Ondertussen werd de definitieve erkenning getekend door Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Zo worden de traditionele Sint-Antoniusvieringen, waaronder ook die van Wever, officieel erkend als immaterieel erfgoed en opgenomen op de Inventaris Vlaanderen.

De plaatsing op de inventaris is geen eindpunt. De Vlaamse overheid wil op die manier de betrokkenen en dragers van het immaterieel cultureel erfgoed aanmoedigen om zich blijvend in te zetten voor de zorg voor hun erfgoed, zodat het kan overgedragen worden naar toekomstige generaties.

Tweejaarlijks moet er verslag uitgebracht worden over de borgingsactiviteiten en de evolutie van de vieringen.

We zijn uiteraard blij met deze erkenning en hopen op blijvend succes bij alle initiatieven rond de zorg en het behoud van ‘onze’ Sint-Antoniusviering.

Danny Pieraets – Voorzitter Davidsfonds Glabbeek

foto: Guy Neyns

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s