PASTORALE ZONE GLABBEEK OP DAGUITSTAP NAAR NEDERLAND

Op zaterdag 13 augustus 2022 was het niet alleen snikheet, maar was het ook zover: een groepje catechisten en geïnteresseerden konden genieten van een daguitstap naar Museumpark Orientalis in Heilig Land Stichting, Nijmegen, Nederland. Het idee en de organisatie waren in handen van Liesbeth en Gert.
Eerst werd een aangenaam ontbijt aan de pastorie van Glabbeek verorberd, dan wachtte het groepje van 11 een busrit van ongeveer twee en een half uur tot aan het Museumpark.
Ruim op tijd kwam de gids Rob er aan, vier uur lang nam hij ons mee op sleeptouw. Wat een enthousiasme!
Het Museumpark Orientalis is een ruim 30 hectare groot openluchtmuseum waar je je in een andere wereld waant. Drie monotheïstische godsdiensten en culturen van het Midden Oosten worden ontdekt, gebruiken, gewoonten, de leefwereld van Jezus. Het heuvelachtige boslandschap en de bijzondere natuur maken het doorwandelen van het park heel aangenaam, zelfs in de snikhete temperaturen.
De rondleiding startte aan het Binnenmuseum, een tentoonstelling over het Romeinse leger en vele weetjes verder belandden we in het Joodse dorp. Een bezoek aan het huisje van Maria en de synagoge bracht ons veel bij over het Jodendom. Via de geboortegrot en het tollenaarshuisje ging het verder. We waren getuigen van hoe een karavanserai er uit zag, een herberg voor reizigers in die tijd. Het Arabische dorpje was idyllisch gelegen aan een meer. In het infohuisje over de Islam en de moskee leerde de gids ons tal van begrippen. Een leuke manier om de overeenkomsten en verschillen tussen religies te relativeren.
In de Romeinse straat waanden we ons in Rome. Het paleis van Pontius Pilatus, het gerechtshof, een Judasboom, meerdere taferelen uit de Bijbel waren zó zichtbaar en voelbaar.
Via de overblijfselen van een aquaduct konden we naar de begraafplaats van Heilig Land Stichting. Een begraafplaats waar de stichters van het Museumpark begraven liggen, maar ook vele gewone mensen, die daar hun laatste rustplaats vinden. Taferelen van de Lijdensweg van Jezus en een beklimbare Berg van Golgotha brachten ons naar de Cenakelkerk. Deze kerk is wondermooi, schilderingen bekleden de binnenmuren, hier vonden we een serene rust.
Dankzij een fantastische gids hebben we heel veel vernomen en kijken we met een andere blik naar wat ons dagdagelijks omringt en bereikt qua nieuws.
De terugweg in het busje bracht ons weer naar onze wereld, en naar Glabbeek.

Het Museumpark Orientalis is echt een aanrader, een mooi park, en een mooie uitstap!
www.museumparkorientalis.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s