GLABBEEKSE PAROCHIES EN KERKFABRIEKEN SMELTEN SAMEN, KLAAR VOOR DE TOEKOMST

Op 8 december ’21 bekrachtigde Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers
de samenvoeging van de zes Glabbeekse parochies en de bijhorende kerkfabrieken. Een belangrijke stap in een integratieproces dat vele jaren geleden werd gestart. De versmelting brengt een meer efficiënte inzet van mensen en financiële middelen met zich mee met slechts één doel: de Blijde Boodschap van Jezus in onze tijd te laten blijven weerklinken.

Waar de zes Glabbeekse parochies in het verleden een individuele werking kenden, wijzigde dit in 2001. De oprichting van de Federatie Glabbeek coördineerde vanaf dan een samenwerking, netwerking en dialoog tussen de zes geloofsgemeenschappen, maar elke parochie bleef op zichzelf bestaan.
Op het vlak van onder meer liturgie, catechese, diaconie, parochieblad, financieel beheer, secretariaat, communicatie, … kwam er de volgende 16 jaar een intense samenwerking tot stand.
Voor de zes kerkfabrieken veranderde dit niets aan hun werking, maar vanaf 2005 coördineerde een Centraal Kerkbestuur die werking en was dit bestuur het enige aanspreekpunt voor de gemeente.

Vanaf 2017 werden er stappen gezet om de Federatie Glabbeek om te vormen tot een Pastorale Zone. Bij federaties ging het om een samenwerking van zelfstandige parochies, bij een pastorale zone om een gemeenschappelijke werking van parochies die opgaan in één nieuwe parochie met meerdere kernen. De uitdaging was en is om de beschikbare middelen en mensen gerichter in te zetten. Enerzijds om een nieuwe, volwaardige organisatie neer te zetten met een kwalitatief aanbod op het vlak van liturgie, catechese, evangelisatie en diaconie. Anderzijds om de Kerk ter plaatse dicht bij de mensen te houden.
Na een intens traject werd op 18 oktober 2020 de Pastorale Zone Sint-Franciscus Glabbeek opgericht en een vijfkoppige zoneploeg aangesteld.

De volgende stap in het integratieproces kon vanaf dan aanvatten, de samenvoeging van de parochies én de kerkfabrieken van Attenrode, Bunsbeek, Glabbeek, Kapellen, Wever en Zuurbemde. Begin 2021 werd hiervoor de procedure gestart en het aanvraagdossier werd eind mei ingediend.
Het verzoek tot samenvoeging werd op 27 september ’21 door kardinaal Jozef De Kesel en
op 8 december ’21 door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers bekrachtigd.
De komende maanden zal de aanstelling gebeuren van een nieuw kerkbestuur in de pastorale zone en een kerkteam per kerkgebouw.

Samen kunnen we van dit project een succes maken en daarom nodigen we ook jou uit om er aan mee te werken. Jij die je al jaren lang engageert in één van onze Glabbeekse kerkgemeenschappen, maar ook jij die je aangesproken voelt door die christelijke boodschap. Iedereen die dat wil is zeker welkom om hier zijn of haar schouders onder te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s