CENTRALE KERKRAAD OP ZOEK NAAR TWEEDE ADEM VOOR KERK(EN) GLABBEEK

Onze zes Glabbeekse parochiekerken hadden in het verleden een volwaardige functie als gebedsruimte. Verschillende dreigen in onbruik te geraken. Hun toekomst is onduidelijk.
Gezien de grote ruimtes dragen deze kerken heel wat potentieel in zich. Maar een neven- of herbestemming, die uiteindelijk het gebouw en de lokale gemeenschap recht zal aandoen, is een moeilijke oefening.
Om die reden ging de Centrale Kerkraad Glabbeek op zoek naar partners die hen hiermee konden bijstaan. Zij vonden hulp bij het Departement Architectuur van de KU Leuven. Twee studentes van het vijfde jaar ingenieur-architectuur zullen zich, in het kader van hun masterproef “duurzame renovatie”, focussen op het gebruik en de eventuele herbestemming van de kerken in de Vlaamse gemeenten, meer specifiek in de gemeente Glabbeek. Zij zullen eerst een algemeen onderzoek doen om daarna, voor één of twee specifiek, een herbestemming uit te werken. Deze masterproef is theoretisch en zal op geen enkele wijze een effectieve impact hebben, maar een visie op een mogelijke herbestemming aanreiken.

Sint-Niklaaskerk Glabbeek
Samen met het gemeentebestuur besliste de kerkfabriek Sint-Niklaas Glabbeek te onderzoeken of de Sint-Niklaaskerk voor een herbestemming naar een woonfunctie in aanmerking komt. Een haalbaarheidsstudie moet uitwijzen of deze herbestemming op een kwalitatieve, respectvolle en betaalbare manier uitvoerbaar is. Niet enkel een zo economisch mogelijk project is belangrijk, maar een project waarbij het historisch karakter en de eigenheid van de kerk op één of andere manier kan behouden blijven.
Dit betekent dat op basis van een korte studie wordt onderzocht wat het potentieel is van de woonfunctie van de kerk. Deze studie zal moeten uitwijzen of dit herbestemmingstraject realistisch blijkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s