GEEN PALMTAKJES DIT JAAR?

Krachtig symbool van hoop…

Op Palmzondag zal pastoor Luc een grote hoeveelheid palmtakjes wijden in de kerk, helemaal alleen, zoals de burgerlijke en kerkelijke overheid dat wil.
De takjes zullen dan uitgedeeld worden tijdens de eerstvolgende (feestelijke) viering, waarvoor we terug samen mogen komen.

Voorlopig kan je het gezegende, maar verdorde takje van vorig jaar gewoon achter je kruisbeeld laten zitten. Laat het een herinnering zijn aan deze uitzonderlijke veertigdagentijd en aan de vele slachtoffers die door covid-19 gevallen zijn.

Maar er zijn nog andere mogelijkheden…

– Niets belet ons om IN onze woningen een kruis te versieren met takjes van fris lentegroen en bloesems (van eender welke plant). Ook al zijn ze niet door een priester gezegend, we kunnen ze heiligen door ons gebed en christelijke getuigenis in onze gezinnen.

– Een ander idee heeft ons bereikt vanuit Argentinië, waar gelovigen in deze lockdowntijd versierde palmtakken aan de deur hangen. Indien vandaag allerhande gebaren van verbondenheid en waardering “viraal gaan”, waarom zouden wij als christenen dan niet onze “palmpasen” uithangen, aan ramen of deuren? Dit kan een kruis van groene takken zijn, zoals op bijhorende foto, of een bundel van (palm)takken gecombineerd met een eenvoudig kruis of een ander sprekend symbool. Wees creatief!

– Je kan ook de zegen (“Heer, zegen dit huis en die er wonen.”), die je ook in bijlage kan vinden, afdrukken en aan je deur/raam hangen.

De betekenis van Palmzondag kan zichtbaar worden wanneer we onze huizen (en kapellen) sieren met groene takken en bloemen, bevestigd aan een kruis. Dit kan ook een zichtbaar teken zijn dat in dit huis christenen de Goede Week vieren. Des te meer wordt het ook een oproep voor die christenen, om te getuigen met hun leven. Laat het dan vooral een getuigenis zijn van hoop en geloof: dat doorheen lijden en dood, de verrijzenis van Jezus Christus voor de mensheid telkens weer een nieuw begin inluidt, en dat het kruis een teken is van liefde die alle duistere krachten overwint.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s